Islandinė kerpena / Cetraria Islandica (L.) Ach.

ISLANDINĖ KERPENA
Cetraria islandica (L.) Ach.
 
ŠEIMA Parmeliniai (Kežiniai) – Parmeliaceae

Daugiametė, krūmiška, iki 10 cm aukščio kerpė. Gniužulas sudarytas iš šakotų, netaisyklingų plokščių, blakstienotais kraštais skiaučių. Viršutinė jų pusė žalsvai rusva, vietomis ruda, apatinė šviesiai pilka, su baltomis dėmėmis, kurios skiaučių pakraščiuose susilieja. Plačiųjų skiaučių galuose susidaro rudi apoteciai (vaisiakūniai), kuriuose formuojasi aukšliai su aukšliasporėmis. Auga sausuose pušynuose. Paplitusi pietryčių Lietuvoje.

Taikomoji reikšmė. Vaistinis, naudojamas kosmetikoje. Renkamas vasarą. Kaupia gleives, polisacharidus (lichenanas ir izolichenanas), 3-5% kerpių rūgščių (protocetraras, cetraras, fumaroprotocetraras, usninas ir kt.), kartumyną cetrariną, 0,5-3% baltymų, iki 3,6% dervų, pigmentus, riebalinį ir eterinį aliejų, iki 3% mineralinių medžiagų, jodą, borą, vitaminus. Veikia antiseptiškai, atsikosėjimą lengvinančiai, apetitą žadinančiai. Tuberkuliozės gydymui, kadangi usnininė rūgštis veikia kaip antibiotikas, odos žaizdų gydymui. Naudojama kisieliams, marmeladui gaminti. Drėgnos kerpenos tinka elnių pašarui.

Apsauga. Rinkti ir prekiauti galima tik turint Aplinkos ministerijos leidimą.